Anasayfa | Fotograf Albümü |Forumumuz |Downloads | Hesabınız | Ziyaretçi Defteri|İletişim| Radyo

Oymalitepe.Net :: Başlığı Görüntüle - Domuz Gribi (Swine influenza)Nedir? Belirtileri ve Önlemler
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olunÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun   GirişGiriş 

Domuz Gribi (Swine influenza)Nedir? Belirtileri ve Önlemler

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Oymalitepe.Net Forum Ana Sayfası -> Sağlık ve Tıp Sağlık ve Tıp
Önceki Başlık :: Sonraki Başlık  
Yazar Mesaj

gursoyt

Altın Üye
Altın Üye



Kayıt: Oct 29, 2008
Mesajlar: 823
Nereden: Ankara



MesajTarih: 30 Nisan 2009, Perşembe 15:37:26    Mesaj Konusu: Domuz Gribi (Swine influenza)Nedir? Belirtileri ve Önlemler Alıntıyla Cevap Ver

DOMUZ GRİBİ (Swine influenza)

Domuz gribi nedir ?
Eskiden beri domuzlar arasında görülen, bulaşıcılığı yüksek fakat öldürücülüğü düşük bir “İnfluenza A/H1N1 virüsü”dür. Ancak, bugüne kadar ki virüs sadece domuzlardan insanlara bulaşırken, genetik bir değişim geçirmiş olup, insandan insana bulaşabilme yeteneği kazanmıştır. Saptanan insan vakalarının çoğunda domuzlarla temas hikâyesi bulunmaması bu varsayımı desteklemektedir..

Domuz gribi sadece A/H1N1 alt tipi ile mi oluşur ?
Değişikliğe uğramış bu virüs ile daha önce ne domuzlarda ne de insanlarda karşılaşılmamıştır.

Domuz gribi nasıl bulaşır ?
Hasta insan veya hayvanların sekresyonlarının (ifrazat) veya bu sekresyonlara ait damlacıkların duyarlı insanların solunum yolları mukozası veya konjuktivalarına teması ile bulaşır. Bulaşma, sekresyon veya damlacıkların direk teması ile olabileceği gibi, bu sekresyon veya damlacıklar ile kirlenmiş ellerin yıkanmadan solunum yolları mukozalarına veya konjuktivalara sürülmesi ile de olabilir. Mevcut bilgilerimize göre domuz eti yenmesi ile bulaşmamaktadır.

Domuz gribi nasıl ortaya çıkmıştır ve dünyadaki yaygınlığı nedir?
Meksika hükümeti 18 Mart 2009'dan itibaren üç ayrı bölgede insanlarda domuz İnfluenza enfeksiyonları bildirmiştir. Vaka sayısı, insandan insana bulaşma nedeniyle çok hızlı artmış ve halen artmaya devam etmektedir. Meksika'dan bildirilen hastaların yaklaşık %5-10'u ölüm (28 nisan 2009 itibari ile 153 kişi) ile sonuçlanmaktadır. Meksika'dan kısa bir süre sonra ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avrupa ülkelerinden (İspanya, Fransa, İsrail başta olmak üzere) de vakalar bildirilmeye başlanmış olup, Meksika dışındaki hastalarda henüz ölüm olmamıştır.

Domuz gribi neden önemlidir ?
Bugüne kadar bilinen domuz gribi virüsü normal şartlarda insanları hastalandırmamıştır. Ancak, geçmiş yıllarda domuzlarla yakın teması bulunan çiftlik çalışanları gibi bireylerde nadir vakalar bildirilmiş olup, insandan insana yayılım olmadığından herhangi bir salgın ortaya çıkmamıştır. Oysa güncel olan virüs genetik bir değişim geçirmiş olup, insandan insana bulaşabilme yeteneği kazanmıştır ve daha önce ne domuzlarda ne de insanlarda tespit edilmemiş bir virüstür.

Grip normalde küçük çocuk-bebek ve yaşlılar gibi uç yaşlardaki popülâsyonu etkilemekte iken, bu salgındaki vakaların çoğunun sağlıklı erişkinler olması dikkat çekicidir. Vakaların hayvan kaynaklı İnfluenza virüsü ile ortaya çıkması, farklı bölgelerden baş gösteren salgın karakteri arz etmesi ve alışılmadık yaş gruplarını etkilemesi nedeni ile konu oldukça önemlidir ve izlenmesi gerekir.

İnsandan insana bulaşma hızının yüksekliği ve kıtalar arası seyahat kolaylıkları nedeniyle hastalığın kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkileyeceği tahmin edilmekte olup, bu kapsamda ülkemiz de risk altındadır.

İnsanlarda Domuz gribinde ne gibi belirtiler görülür ?
Normal grip vakalarıyla benzer belirti ve bulgular ortaya çıkar. Aniden yükselen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas-eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürük ile seyreder. Ancak, bunların dışında aşırı kusma ve ishale de neden olabilir. Domuz gribinden ölümler çoğunlukla alt solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle gerçekleşmektedir.

Domuz gribinde tanı nasıl konulur ?
Belirti-bulguların görüldüğü hastalardan, hastalığın ilk 4-5 gününde alınan solunum salgılarında (boğaz, burun sürüntüleri, B.A.L. veya trakeal aspirat gibi) virüsün gösterilmesi ile konuyor. Ancak vakanın kesin teyidi dünya çapında belirlenmiş olan referans laboratuvarlar tarafından yapılabilmektedir.

Domuz gribinden korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır ?
Virüse karşı henüz bir aşı yoktur ve aşının üretilip kitlelerin kullanımına sunulabilmesi için aylarla ifade edilebilecek bir süreye ihtiyaç vardır. Mevsimsel grip aşılarının içeriğinde H1N1 suşu bulunsa dahi, domuz gribindeki H1N1 suşunun genetik ve antijenik yapılarındaki farklılıklar nedeniyle bu virüse karşı koruma sağlayamamaktadır.

Merkezi ABD'de bulunan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), tedavide kullanılan oseltamivir ve zanamivir adlı antivirallerin korunmada da kullanılabileceğini bildirmiştir. Ancak bu ilaçların kontrolsüz olarak kullanımı; kısa sürede direnç gelişimine, ilaç yan etkilerine, gereksiz maliyete ve gerçek hastalık esnasında hayat kurtarabilecek ilaç stoklarının hızla tükenmesine neden olabileceğinden, belirli endikasyonlarda ve ancak doktor önerisi ile kullanılmaları gerekir.

Dolayısı ile, mevcut koşullarda en etkili kişisel önlemler şunlardır:

1. Virüs içeren (veya içermesi muhtemel) sekresyon ve/veya damlacıklardan sakınmak: Bunun için özellikle hastalığın sık görüldüğü bölgelerde toplu yaşam alanlarında maske takmak en temel önlemdir.

2. El yıkamak: Enfeksiyonu taşıyan sekresyon ve damlacıklar cansız yüzeylere bulaştığı zaman buralara sürülen ellerin yıkanmadan sulunum yolları mukozalarına veya konjuktivalara sürülmesi ile veya ellerin direk olarak kontamine olmaları sonrası aynı hareketin yapılması ile bulaşma olabileceğinden, ellerin sık sık yıkanması çok önemlidir. Özellikle şüpheli materyallere temastan ve toplu yaşam alanlarından çıktıktan sonra bol sabun ve su ile ellerin yıkanması şiddetle önerilmektedir.

3. Laboratuvar çalışanları ve diğer sağlık personeli, kesin vakalarla veya bunlara ait materyal ile temas durumunda gözlerini de korumalıdırlar. Laboratuvarlarda materyaller uygun biyogüvenlik önlemleri altında işleme tabi tutulmalıdır ve hastanenin diğer birimlerindeki işlemlerde risk durumuna göre; N95 maskeler, çift kat eldiven, özel giysiler ve ayakkabı örtüleri gibi aparatlar da kullanılmalıdır.

4. Sağlık personelinde korunmasız şüpheli temas durumunda, temas sonrası 7 gün boyunca oseltamivir veya zanamivir profilaksisi önerilebilir.

Tedavisi nasıl yapılır?
Diğer grip virüslerinin tedavisinde kullanılan oseltamivir ve zanamivir adlı ilaçların bu virüse de etkili olduğu gösterilmiştir.

Virüse etkili dezenfektanlar nelerdir?
Çamaşır suyu (%10'luk) ve alkol (%70'lik) etkilidir. Cansız yüzeyler için her ikisi de kullanılabilir. Eller için%70'lik alkol tercih edilmelidir.

Dünyada ve ülkemizde alınmakta olan önlemler nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi tehdidi nedeniyle Evre-3'de tuttuğu pandemi alarm düzeyini Evre-4'e çıkarmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, risk değerlendirmesi ve önlemler konusunda; başta ABD ve Meksika olmak üzere, tüm dünya ülkelerindeki sağlık otoriteleri ile sürekli temas halindedir. Gerekli bölgelere uzmanlar göndermekte; epidemiyoloji, laboratuvar tanı ve klinik yaklaşım konusunda yardımcı olmaktadır. Ayrıca ; Global Alert and Response Network'teki Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı kurumlar üst düzey alarm durumunda olup, üye ülkelerden talep geldiğinde yardıma hazır beklemektedirler.

Uluslar arası hava limanlarının çoğunda yolcular gribal enfeksiyon belirtileri açısından kontrolden geçirilmekte olup, şüpheli görülenlerde daha ileri tetkikler yapılmakta ve gerekli izolasyon önlemleri alınmaktadır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda hudut ve sahillerdeki giriş noktalarında benzer tedbirler alınmakta olup, virüse etkili olan ilaç stokları gözden geçirilmektedir

Dr. Kadri DEMİREL
Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Özel Akropol Hastanesi Başhekimi

Akropol Hastanesi Web Sayfası

Tuğrul GÜRSOY
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger

ZaKDaRiZa

Mareşal
<b>Mareşal</b>



Kayıt: Feb 15, 2008
Mesajlar: 1527
Nereden: Trabzon



MesajTarih: 30 Nisan 2009, Perşembe 17:00:04    Mesaj Konusu: Re: Domuz Gribi (Swine influenza)Nedir? Belirtileri ve Önlem Alıntıyla Cevap Ver

Tugrul bey bizimle paylastigin icin cok cok tesekkurler. Ayrica dr Kadri beyede sobsuz tesekkurler. sadece domuslardan oteki domuzlara gecse uzulmiyecemde herkesin basi dertte cok guzel bir paylasim. Cok Cok tesekkurler tugrul bey. kırmızı gül

ZaKDaRiZa Ben insanlari beni sevsinler diye sevmedim <br> <br>
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger

gursoyt

Altın Üye
Altın Üye



Kayıt: Oct 29, 2008
Mesajlar: 823
Nereden: Ankara



MesajTarih: 30 Nisan 2009, Perşembe 18:04:00    Mesaj Konusu: Re: Domuz Gribi (Swine influenza)Nedir? Belirtileri ve Önlem Alıntıyla Cevap Ver

Rica ederim Halil Bey, aslında potansiyel olarak tehlikeli olabilecek gibi görünüyor. Henüz bulunduğumuz yere ulaşmadan, önlemimizi alırsak, etkilenmeden atlatabiliriz diye düşünüyorum. Oldukça da basit önlemlerle, aslında bulaşmasını engelleyebiliriz gibi görünüyor yazıdan.

Genellikle solunum yollarıyla bulaştığı için, bilhassa küçük çocukları, mümkün olduğunca soluk temasından uzak tutmak lazım. El ve temasta bulunduğumuz eşyaların hijyeni de oldukça basit. Hani derler ya, uzaktan sevelim diye.

Virüslerin hemen hemen hepsinde olduğu gibi, ancak bağışıklık sisteminin güçlü olmasıyla, atlatılabiliyor. Tedavide kullanılan ilaçlar, bağışıklığı artırmaya yönelik genelde. Çocuklar ve yaşı ilerlemiş insanlarda, daha tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden, bu yaş gurupları daha dikkat etmeli.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için, sizin açtığınız, önceki tarihli bir konuyu da burada link olarak vermek istiyorum. Bağışıklıkla ilgili başlıkları okumakta büyük fayda var.
Bağışıklığı arttırmak ve doğal tedavi..

Tuğrul GÜRSOY
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger

zamansiz_zamanlarr

Bağımlı Üye
Bağımlı Üye



Kayıt: Jan 23, 2009
Mesajlar: 133




MesajTarih: 30 Nisan 2009, Perşembe 19:25:52    Mesaj Konusu: Re: Domuz Gribi (Swine influenza)Nedir? Belirtileri ve Önlem Alıntıyla Cevap Ver

böle önemli bir konuyu bizimle paylastiginiz icin tsk ederim.Rabbim böle hastaliklardan uzak etsin.virusa yakalanan kisilerede sifa versin....

<div align="right"><strong>tü๓ ђคкlคгı๓ รคкlı๔ıг®™</strong></div><div align="right"><strong>|l|lllll|lll||ll||lll</strong></div><div align="right"><strong>³³&
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder

Bir_Beyaz_Mendil

Altın Üye
Altın Üye



Kayıt: Oct 07, 2008
Mesajlar: 509
Nereden: samsun



MesajTarih: 30 Nisan 2009, Perşembe 21:02:48    Mesaj Konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Teşekkürler "Tuğrul" bey hocam güncel bir vakayı paylaşıma sunmuşsunuz... alkış

tanımadığımız bilmediğimiz bir virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne sermişsin...şu kesin belliki temiz olacaz ve pisliklere bulaşmıyacaz...

siz,siz olun domuzlardan uzak durun... kahkaha

Gün biter gülüşün kalır bende...---->^^KaRaYeL^^
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder

nesli

Platinyum Üye
Platinyum Üye



Kayıt: Sep 20, 2008
Mesajlar: 1498
Nereden: İstanbul



MesajTarih: 01 May 2009, Cuma 03:10:09    Mesaj Konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sağlıkla ilgili olarak bilinçlenme adına, son günlerin yeni tehlikesi DOMUZ GRİBİ hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler gursoyt.

.......Rüzgar gibi geçti hayatımdan, adı ^^KaRaYeL^^ olan.......
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder

Tüm kadın aksesuar fırsatları için tıklayın !


Mesajları Göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Oymalitepe.Net Forum Ana Sayfası -> Sağlık ve Tıp Tüm saatler GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

We request you retain the full copyright notice below including the link to www.phpbb.com. This not only gives respect to the large amount of time given freely by the developers but also helps build interest, traffic and use of phpBB 2.0. If you cannot (for good reason) retain the full copyright we request you at least leave in place the Powered by phpBB line, with phpBB linked to www.phpbb.com. If you refuse to include even this then support on our forums may be affected. The phpBB Group : 2002 // --> Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Copyright © 2008 Oymalitepe.Net & Site Kurulumu-Düzenleme: L@ZKaN - kuzeyinoglu - ^^KaRaYeL^^